Produkter

TV4 hälsade på hos Buttericks i Stockholm inför Halloween 2014

Inslag från morgonprogrammet i TV4, när reportern blir Halloweensminkad och utklädd av Rebecca Brander från Buttericks Dräktuthyrning i Stockholm.
2014-10-31 20:50

Butterick's bäst i test på ballonger.

Dagens Nyheter publicerade 2014-08-09 ett test där de mätte halterna av cancerframkallande nitrosaminer och nitroserbara ämnen i vanliga ballonger. Butterick's ballonger var bäst i testet, utan mätbara halter. Hälften av konkurrenternas ballonger i testet hade däremot halter över rekommenderade gränsvärden.
2014-08-13 09:00

Nya perukmodeller hos Butterick's.

Våra nya perukmodeller Nicole, Amber och Sophia kan du både tvätta och föna. Det går även att locka peruken och använda platt-tång med maxvärme 120 grader.
2014-02-28 00:00

Ny mordgåta från NiCe Party i samarbete med Buttericks

Det är inne med vampyrer! Det har vår samarbetspartner NiCe Party tagit fasta på och utkommer nu med en helt ny mordgåta i vampyrtema.
2013-02-27 17:43

St. Patrick's Day 17 mars

Vi har de gröna kostymerna inför St Patrick's Day den 17 mars, Irlands nationaldag som högtidlighåller helgonet St. Patrick.
2013-02-19 14:48

Zombie-Årets trend i maskerad hos Butterick's

I år har Zombie-trenden exploderat och fått uppmärksamhet vid arrangemang som Zombie-walk i Stockholm och Malmö och andra städer.På Butterick's har försäljningen av Zombiesmink, Zombiedräkter, partylinser med Zombiemotiv, latexsår och annat runt omkring Zombie-teman ökat rejält.
2012-10-26 14:37

Sexiga maskeraddräkter från Butterick's

Efterfrågan har ökat enormt på lite mer vågade kostymer och dräkter det senaste året, speciellt till Halloween. Vi utökar därför utbudet med fler dräkter i den kategorin. Hitta den dräkt som passar dig och din stil bäst i vår webbutik eller i någon av våra vanliga butiker.
2012-10-16 00:00

Halloween 2012 hos Butterick's.

Inför Halloween 2012 har vi fler nyheter än någonsin på lagret. Halloween-dräkter, ansiktsmasker, halloween-dekor, specialsmink och mycket mer. Hitta dina egna favoriter i vårt stora utbud i webbutiken, och gör dig redo för att fira årets maskeradhögtid nummer ett: HALLOWEEN!
2012-10-09 15:00

Hello Kitty-klänning för vuxna.

Nu har vi fyllt upp på vårt lager med de efterfrågade Hello Kitty-klänningarna i vuxenstorlek.
2012-08-16 19:47

Anonym tomte

I tomtedräkten från Morphsuits kan du garanterat behålla din anonymitet. Finns nu på lager hos Butterick's butiker och i webshopen www.buttericks.se
2011-12-18 00:00

Morphsuit Mumie

Det är många nyheter i butiken inför Halloween på Buttericks.se. Bland annat denna coola mumiedräkt från Morphsuits. Med denna kan du se och röra dig obehindrat, och till och med dricka genom tyget. Tvättbar.
2011-10-17 00:00

Oktoberfest med prylar från Butterick's!

Oktoberfest är en tradition som får allt starkare fäste i Sverige. Buttericks har partyprylarna som gör festen komplett.
2011-09-02 00:00

Nya Morphsuits på Butterick's!

Butterick's utökar sortimentet av de otroligt populära Morphsuit-dräkterna med två tryckta modeller. En orange med skelett-tryck och en med fracktryck.
2011-05-28 00:00

Butterick's öppnar i Lund!

Butterick's öppnar sin sjätte egna butik i Sverige, denna gång i Lund.
2011-03-29 00:00
Faktura med e-post via Klarna
Faktura till e-post via Klarna
Faktura Kommuner & landsting via Klarna
Faktura via Klarna
Faktura via Klarna

Kortbetalning DIBS

 

 

 

Halloween

Halloween kommer av engelskans All Hallows Eve, vilket betyder alla helgons afton. Halloween infaller den 31 oktober.

Sederna runt Halloween kom till Sverige från USA, men har sitt ursprung i det forntida Irland.

Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloween har sitt ursprung i en rit för att markera sommarens slut kallad Samhain. När sommaren drog sig mot sitt slut ansågs de döda tillfälligt återvända till jorden, varför man tände eldar för att vägleda dem under deras färd.

Redan under Samhain fanns traditionen att gå från dörr till dörr, man gick knackade på hos sina grannar för att samla mat och dryck till en fest som senare hölls i byn dit alla var bjudna.

Alla själars dag infördes av den katolska kyrkan år 731 - syftet var i mångt och mycket att dämpa det hedniska firandet av Samhain och istället flytta fokus till att hedra de avlidna helgon som kanoniserats av kyrkan. Den tänkta effekten uteblev dock, och Samhain fortsatte att firas parallellt med den nya högtiden.

Det halloweenfirande som etablerades i USA blev mycket riktigt också en sammansmältning av de två traditionerna. Halloween fick nu också sin karaktäristiska form med maskerade barn som gick från dörr till dörr och glatt hotade/frågade - "Trick or treat?".

Till Sverige kom halloween på allvar i slutet av 90-talet, då vi på Butterick´s tyckte att det var dags även för svenskarna att få pröva på det som våra vänner på andra sidan atlanten gjort så mycket väsen av under alla dessa år. Vi är väldigt glada över att vår satsning blev en sådan succé och att både barn och vuxna nu kan bli häxor eller spöken för en dag utan att någon höjer på ögonbrynen!

Välkommen in till någon av våra butiker eller vår webbshop för att skaffa allt du behöver för att skrämma slag på dina vänner under Halloween!

 

Vår VD svarar på tio vanliga frågor kring Halloween.


1. Varför firas Halloween?
Från början firades Halloween av kelterna. De klädde ut sig till hemska skepnader av samma skäl som de flesta naturfolk genom tiderna gjort – och ännu gör. Man ville på så vis skrämma bort onda andar under den mörka årstiden. Att skrämma bort onda andar genom att presentera ännu fulare och ondare vålnader har även praktiserats inom kristendomen: Gotiska katedraler är nedlusade av små djävulsfigurer och andra otäcka väsen för att skrämma bort onda andar. I dag finns inga som helst religiösa kopplingar till Halloween. Högtiden är endast ett skäl till att ställa till med en rolig maskeradfest under den mörka årstiden.

2. När firas Halloween?
Halloween firas hela oktober med avslutningsfest den 31 oktober.

3. Har Halloween något med Allhelgonafirandet att göra?
Nej! Allhelgonafirandet är ett religiöst firande i Sverige och det går av stapeln en vecka efter det att Halloweenfirandet avslutats. Allhelgonahelgen infaller den första helgen i november.

4. Men varför firar många svenska ändå Halloween på Allhelgonaaftonen?
På Butterick’s tycker vi att det är synd att många väljer att fira Halloween i samband med Allhelgonahelgen. Men naturligtvis får var och en själv bestämma när man skall ha sin Halloweenmaskerad. Många tycker det är praktiskt att ha maskeradfesten när man ändå har en långhelg i samband med Allhelgonafirandet. Naturligtvis finns det därmed inget som hindrar att man på Allhelgonadagen i lugn och ro kan smycka sina gravar trots att man haft maskerad på Allhelgonaaftonen.

5. Dricker man inte mycket alkohol vid maskerader?
Nej! Allt pekar på att människor dricker mindre sprit vid maskerad än vid ”vanliga” fester. Detta kan vilken krögare som helst bekräfta.

6. Vem införde Halloween i Sverige – och när?
Amerikaner bosatta i vårt land införde Halloween i Sverige. Efterfrågan började gro i Butterick’s butik i Stockholm omkring år 1984. Man skall komma ihåg att det moderna Halloweenfirandet som kommer från USA är en relativt ny företeelse även i USA. Man började fira Halloween där så sent som på 1950-talet.

7. Vilket företag var först med att sälja Halloweenartiklar i Sverige?
Butterick’s. Vi öppnade vår första Halloweenavdelning i stockholmsbutiken 1986 för att möta efterfrågan av amerikaner bosatta i Stockholm. Den blev genast en stor succé.

8. Är inte Halloweenfirandet på väg att försvinna?
Nej, absolut inte. Det har kommit för att stanna, men firandet har funnit sina former. Vi upplevde det som att kulmen var omkring år 2001. Sedan dess har firandet ”mognat”. Människor som älskar att klä ut sig och ha maskerad ställer nu större krav. Därför har de färre, men mer seriösa, handlare att vända sig till.

9. Finns det någon klar trend i utvecklingen av Halloweenfirandet?
Ja, jag tror det. För det första har svenskar förstått att fira Halloween under hela oktober med avslutning den 31:e och inte på Allhelgonaafton vilket är väldigt roligt. Halloweenfirandet har slagit ut maskeradfirandet på våren (sprunget ur den centraleuropeiska, katolska festligheten ”Fashing” i samband med fastan). Halloween blir alltmer en vuxenfest där skräcktemat klingar av. Detta är något vi på Butterick’s uppmuntrar. Vi vill bidra till att göra Halloween till en ljus, glad, rolig och nykter höstmaskerad.

10. Vad skall man klä ut sig till om man är bjuden på Halloweenfest?
Man skall klä ut sig till precis vad som helst. Ju mer fantasifullt, ju bättre. Man behöver inte tvunget klä ut sig som häxa, spöke eller lik. Detta är en trend som pågått i USA sedan 1970-talet. År 1988 var jag själv på Halloweenmaskerad på amerikanska ambassaden i Stockholm. Den som vann priset för bästa klädsel var klädd till dammsugare.

Bengt Olander
VD Butterick’s