Meny
... Varukorg

Oktoberfest - världens största folkfest

Oktoberfest – en tradition fylld av glädje, sång, god mat och självklart, öl! Men vad är egentligen oktoberfest, varför firas den, och hur kan du förbereda dig bäst? I detta inlägg kommer vi att dyka djupt in i denna tyska tradition och ge dig en komplett guide för att förstå och uppleva festen på bästa sätt. Så oavsett om du planerar att delta i en stor oktoberfest eller bara vill ha en liten festlig stund med vänner, har vi allt du behöver veta här. Låt oss tillsammans utforska detta färgstarka och sprudlande evenemang!

Oktoberfest är mer än bara en fest; det är en kulturell institution med djupa rötter i den tyska traditionen. Ursprungligen firades det första oktoberfestet i München, Tyskland, år 1810 för att fira bröllopet mellan Kronprins Ludwig av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Vad som började som en hästkapplöpning för att fira denna union har nu blivit världens största folkfest, känd över hela klotet.

Varje år samlas människor från alla hörn av världen för att delta i denna fest fylld med traditionell tysk musik, dans, läckra delikatesser och självklart, massor av öl.

När är Oktoberfest?

Trots sitt namn börjar oktoberfest traditionellt i slutet av september och varar till första helgen i oktober. Detta kan tyckas förvirrande för vissa, men beslutet att börja festligheterna i september togs på grund av det mildare vädret, vilket är mer gynnsamt för utomhusevenemang och tältfester. Detta 16 till 18 dagar långa evenemang lockar över 6 miljoner besökare varje år i Tyskland.

När firar vi oktoberfest i Sverige?

I Sverige har vi tagit till oss oktoberfest-traditionen med öppna armar, men med en liten twist. Här sträcker sig firandet över en längre period än i Tyskland. Från mitten av augusti till mitten av oktober fylls många svenska städer och byar med festligheter i oktoberfest-anda. Denna förlängda firandeperiod ger svenskar mer tid att njuta av evenemanget i olika städer. Det innebär fler helger med lederhosen, tyrolerhattar och naturligtvis, mängder av skratt, sång och dans. Med de största festerna specifika helger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Så även om den svenska versionen av oktoberfest kanske skiljer sig lite från originalet, är själva hjärtat och glädjen i traditionen densamma. 

Hur dekorerar man för oktoberfest?

När du planerar att dekorera för en oktoberfest-fest, bör du tänka på att återskapa den autentiska tyska Biergarten-känslan. Här är några tips för att få till den perfekta atmosfären:

  1. Färgschema: Använd traditionella bayerska färger som blått och vitt. Rutiga girlanger och bordsdukar kan ge det rätta utseendet.

  2. Öltält: Om möjligt, sätt upp tält utomhus med långa träbänkar och bord för att återskapa känslan av en äkta Biergarten.

  3. Traditionell dekor: Använd skyltar med tyska fraser som "oktoberfest" eller "Beirgarden". Dekorera med bayerska färger, halmbalar och ballonger.

  4. Belysning: Använd marschaller eller ljusslingor för att skapa en mysig atmosfär när solen går ner.

  5. Musik & Dans: Ha traditionell tysk musik i bakgrunden och kanske några dansinstruktioner redo för den modiga själen som vill prova på en polka.

  6. Mat & Dryck: Fyll ditt festbord med tyska delikatesser som bratwurst, pretzels och sauerkraut. Och glöm inte det viktigaste: en ordentlig ölstation med ett urval av tyska ölsorter.

Genom att följa dessa tips kan du skapa en autentisk och minnesvärd oktoberfest-upplevelse. Och kom ihåg, hos Buttericks har vi allt du behöver för att förvandla din festplats till en äkta tysk Biergarten!

Utklädnad till oktoberfesten

När oktoberfest står på dörren, vare sig du är värd eller gäst, är det dags att ta fram den traditionsenliga stilen med lederhosen och tyrolerklänning). Det sägs att en riktig oktoberfest inte är komplett utan en tyrolerhatt. Den är inte bara en accessoar perfekt för ölfesten, utan en djupt rotad tradition som bär med sig oktoberfests själ.

För Herr: Traditionellt sett bär männen på oktoberfest klassiska bayerska och österrikiska kläder. Lederhosen, dessa knälånga läderbyxor, är ett oumbärligt inslag för varje man som vill hedra festens rötter.

För Dam: Kvinnorna lyser upp festen i sina färgglada dirndl klänningar, vilka är typiska för regionen och utstrålar både elegans och tradition. Dessa klänningar, ofta prydda med vackra detaljer, är stapelvaror för damernas oktoberfest-stil.

Accessoarer: Oavsett kön spelar accessoarerna en central roll i att fullända oktoberfest-looken. Rutiga slipsar, blomsterdiadem och blåvita flugor är bara några av de populära tilläggen som kompletterar ens utklädnad och ger den en sista touch av festlig stämning.

Språket: Inför oktoberfest kan det vara kul att känna till några tyska uttryck för att komma in i rätt stämning. Här är fem uttryck du bör ha koll på:

  1. Prost! - Skål! Ett måste när man höjer sitt glas för att skåla med vännerna.

  2. Zum Wohl! - För hälsan! Ett annat sätt att säga "skål" på.

  3. O'zapft is! - Den är tappad! Detta är det traditionella uttrycket som används när första ölfatet tappas för att officiellt inleda oktoberfest.

  4. Gemütlichkeit - Ett uttryck som beskriver en särskild typ av mysig och hjärtlig atmosfär, ofta med god mat, dryck och vänner. Det är precis den stämning man vill åstadkomma på en oktoberfest.

  5. Dirndl & Lederhosen - De traditionella dräkterna som bärs av kvinnor (Dirndl) och män (Lederhosen). Om någon kommenterar din outfit kan du med fördel använda dessa ord!

När du nu kan dessa uttryck, är du redo att dyka in i oktoberfest med stil och autenticitet. Prost!

Kille och tjej firar oktoberfest

Dejta på oktoberfesten:

Väljer du den traditionsenliga tyrolerklänningen, så var noga med var du sätter rosetten på förkläddet. Olika placering betyder nämligen olika saker.

  • Rosetten till höger: Upptagen
  • Rosetten till vänster: Singel


Hitta allt du behöver för en lyckad oktoberfest här!  

Logga in
Skapa ett konto
Återställ lösenord