Min varukorg

Vad är Halloween?

Halloween är en av de största högtiderna i svenska folkets festkalender. Traditionen firas med maskerad och fest tillsammans med nära och kära. Högtiden infaller alltid den 31 oktober. Är det en vardag eller söndag, firar man oftast på den lördag som är närmst. Ordet Halloween kommer av engelskans All Hallows Eve, vilket betyder alla helgons afton. Alla Helgons Afton i Sverige infaller alltid den första lördagen i november och därför blir gärna halloweenfirandet uppdelat på flera helger beroende på vilken dag 31 oktober är.

Sederna runt Halloween kom till Sverige från USA men har sitt ursprung i det forntida Irland. Högtiden markerade övergången mellan sommar och höst.
Traditionerna kring Halloween nådde Amerika på 1840-talet då många irländare emigrerade till staterna och då tog med sig högtiden till den amerikanska kulturen.

Halloween firar man för att hedra de döda och uppmärksamma de nära och kära som lämnat oss. Tidigare genom åren har det ofta förekommit missuppfattningar att traditionerna kring Halloween driver med de som gått bort. Det här grundar sig i att Alla Helgon i Sverige, enligt äldre traditioner, innebär att man tänder ljus, besöker gravplatser och på så vis anammar högtiden. Traditionen i USA ter sig annorlunda, där klär man ut sig och firar med fest och maskerad. Däremot är grunden för dessa traditioner detsamma- det är hur man tidigare valt att fira som skilt sig åt beroende på vilken kultur och del av världen du är uppvuxen i. I Mexiko kallas motsvarigheten Day of the Dead. Där firar människorna med maskerad och färgglada dödskallar, så kallade sugar skulls, i överflöd. Gemensamt för alla dessa är att det inte på något sätt förminskar eller gör ett spektakel av de döda, det är olika sätt att hedra dem som lämnat jordelivet. Med åren har Halloween, på så vis som amerikanerna firat högtiden, blivit det mer gemensamma viset att fira. Vi kan kalla det medelvägen, den i världen vanligaste traditionen kring hur du firar Halloween.

Den kanske mest typiska symbolen för Halloweenfirandet är pumpan. Ofta i form av en lykta på farstukvisten eller som en orange linje genom både dekorationer och dukningar på halloweenfesten. Förr om åren var det nästan tradition att gå på festen som något läskigt, det var nästan ett krav att din dräkt skulle inkludera blod eller skrämma slag de allra flesta av dina vänner. Det här har ändrats de senaste åren och det är vi på Butterick´s glada för! Vi har i många år uppmuntrat våra kunder att gå som både superhjälptar, snälla vampyrer utan blod eller det gosigaste djuret en vet. Och visst kan du fortfarande gå på halloweenfesten som en zombie eller med en avhuggen hand. Huvudsaken är att du klär ut dig till det du vill och inte känner några som helst krav på att vara en läskig varelse.

Butterick´s var med och tog högtiden till Sverige på 1990-talet och är således ödmjuka halloweenspecialister. Hos oss på Butterick’s innebär Halloween en familjefest där utklädnaden får flöda i oändlighet, det finns inga måsten kring temat, bara fantasi och roligheter.

Tagga gärna dina halloweenbilder med #butterickshalloween för att dela med dig halloweeninspo!

Glad Halloween!

Relaterade produkter

Pumpaservetter, 16 st

Pumpaservetter, 16 st

49 kr
LED ballonger, halloween

LED ballonger, halloween

49 kr