Meny
... Varukorg

Fira kungligt på nationaldagen 2023

500 år sedan Gustav Vasa kröntes!

Hurra Hurra Hurra! Och skönt med ledighet

6 juni är det röd dag och Sveriges nationaldag. En dag som självklart ska firas och uppmärksammas.

Många tänker självklart på Gustav Vasa, vår landsfader och skaparen av den svenska nationalstaten. Men det är inte enkom på grund av honom som vi firar denna dag. Att vi firar just den 6 juni var mycket på grund av ett oväder. 1891 öppnade friluftsmuseet Skansen och två år senare var det dags att ställa till med fest. Det planerades en jättefest den 5 juni men det blev ett rejält oväder och regnade så mycket att festen fick flyttas fram ett dygn. Festen döptes om till nationalfest och blev en succé som firades år efter år. 1985 fick dagen nationell status. Det är därför vi firar Sveriges nationaldag den sjätte juni.

Åter till Gustav Vasa - Oberoende varför vi firar dagen så kröntes Gustav Vasa till svensk kung den 6 juni 1523. I år är det alltså 500 år sedan och det ska firas tycker vi. Under sin tid på tronen byggde han upp en stark statsmakt och gjorde även Sverige till ett arvrike, vilket innebar att kungen ärvde kronan.

Fixa Gustav Vasas stil

Så spara Sverige-plaggen till midsommarafton och klä dig som en kung i stället med mantel, knästrumpor och hatten käckt på sned. Om du inte hellre tar kungakronan.

Party som de gjorde för 500 år sedan!

När du fått ordning på passade kläder är det dags att bjuda in till kröningsfest. Och det är tur att det är långhelg innan för den storslagna kröningsfesten 1523 pågick i flera dagar. Nu fanns det naturligtvis inte ballonger då men det tycker vi går bra att dekorera med ändå.

Dekorationen - Ballonger i guld och flaggirlanger är trevligt och skapar feststämning. Inslag av pirat på festen är lite underfundigt.  Kanske ett långskott och dina vänner måste varit vakna under historielektionen för att förstå. Gustav Vasas dotter Cecilia Vasa var enligt historien en riktig partyprinsessa som hittade på rätt mycket kans. En festglad dam som extraknäckte som pirat under en tid.

Drycken - Öl och ännu mera öl. Det dracks kopiösa mängder öl på den tiden. Vattnet var ofta smutsigt och många blev sjuka av vatten så det gick bort. I stället drack man öl. Kall öl på fest och till middag och varm öl till frukost. 

Maten - Till fest serverades ofta maten kall då det inte fanns möjlighet att hålla den varm under länge perioder och till så många. Tänk paj i olika former och fågel var poppis. Kanske inte helt lätt att bjuda på björnstek så tips är att servera en rätt traditionell somrig buffé. Ett roligt inslag kan vara att placera ut små överraskningar på buffébordet. Det var inte helt ovanligt att det placerades ut grodor 

Logga in
Skapa ett konto
Återställ lösenord