Meny
... Varukorg

Lucia med en juligare känsla

Skapa ett juligare och roligare luciatåg med roliga juldräkter för barn. Pepparkaka, tomte, lucia eller snögubbe. Vad vill ditt barn vara?

Luciafirandet är en härlig högtid som bara blir bättre och bättre för varje år. Från början stod en lucia helt själv, utan tåg, men med tiden har hen fått ett stort följe av olika figurer. Butterick’s har alltid varit inkluderande och vill att alla ska få vara med, så att erbjuda ett brett sortiment så att barnen själv får välja känns helt naturligt. Vi har samlat julgranar, lussebullar, renar, sockerbagare och snögubbar. Allt som känns juligt och helt naturligt i ett tåg till skönsång. 

Men vilka karaktärer och figurer kan man se i ett luciatåg? Vi har skapat en lista med alla som kan dyka upp i den följd som de går i tåget.

Först kommer de klassiska dräkterna:

 • Lucia - Den strålande lucian, med sin krona av ljus, är själen i luciatåget. Hon leder tåget med vördnad och värdighet.

 • Tärna - Tärnorna är först med att följa lucian och använder glitter i håret och ett tärnljus i handen istället för luciakrona.

 • Stjärngosse - Stjärngossarna är klädda i sina vita linnen och bär stjärnprydda strutar tillsammans med en stav med stjärna.

 • Tomte - Tomtarna är de små busiga figurer som sprider glädje och skratt. Med sina röda kläder och långa skägg är de alltid redo att göra luciafirandet extra festligt.

 • Pepparkaksgubbe - Pepparkaksgubbarna är både söta och kryddiga, precis som pepparkakor! Deras bruna dräkter och roliga hattar med kristyrtryck ger en extra julig charm.

Efter pepparkaksgubbarna kan de roligare dräkterna dyka upp:

 • Sockerbagare - Sockerbagarna är de som sett till att vi har pepparkakor och lussebullar som går i luciatåget. Med klassiska kockkläder och kockmössa på huvudet sjunger de sin låt som sockerbagare i staden.

 • Snögubbe - Snögubbarna är de charmiga och lekfulla karaktärerna som bringar vinterns magi till luciatåget. Livrädda för varma tärnljus behöver snögubben gå längre bak i tåget men alltid lika trevlig och kärleksfull. 

 • Stjärna - Stjärnorna är de som lyser upp festen med sitt glittrande och sken. De är som små stjärnor som fallit från himlen och sprider glädje överallt de går.

 • Tomtenisse - Tomtenissarna är busiga och fulla av energi. Med sina röda och gröna kläder är de redo att hjälpa tomten med att dela ut julklappar. De kan även gå tillsammans med tomtarna längre fram i tåget innan pepparkaksgubbarna.

 • Lussekatt - Lussekatterna är både söta och busiga, precis som lussebullar! Med sina gyllene dräkter sprider de en extra dos av julglädje.

 • Ren - Renarna är de ståtliga djuren som drar tomtens släde över världen. Klädda som renar sprider de en känsla av magi och äventyr.

 • Julgran - Julgranarna är de gröna symbolerna för julen. Med sina granbarrkläder och glitterdekorationer är de redo att fira jul i största stil.

Efter de roliga kommer de alternativa och överraskande:

 • Lejon - Lejonen är de modiga och ståtliga så självklart är de djurens egna luccia med sin vackra man.

 • Elefant - Elefanterna är de stora och starka deltagarna i luciatåget. De sprider en känsla av styrka och majestät, plus att de aldrig glömmer sångtexterna! 

 • Enhörning - Vem behöver en stjärngossestrut när man har ett helt eget horn i pannan. Enhörningarna tar luciatåget till en annan dimension. De sprider en aura av förtrollning och skönhet.

 • Dinosaurie - Dinosaurierna är de lekfulla som tar luciatåget tillbaka i tiden. Vi slår vad om att T-Rex var den finaste lucian under kritatiden.

 • Sengångare - Sengångarna är de lättsamma och långsamma deltagarna som tar tiden att njuta av varje steg. Inte konstigt att de kommer sist i tåget, men riktigt rolig att dyka upp en en härlig sengångardräkt.

NÄR ÄR LUCIA 2023?
Onsdagen den 13 december 2023 är det dags att svida om i din roliga luciadräkt och tända ljusen i vintermörkret.

 

LÅT BARNEN SJÄVLA BESTÄMMA
Vi på Butterick’s vill främja ett luciatåg där barn känner att de kan välja fritt vad de ska vara. Tjejen som vill vara stjärngosse eller killen som vill vara lucia, valet är erat.

 

Killar och tjejer utklädda till stjärngosse och lucia

Lucia eller stjärngosse? Låt barnet välja!

VÄNTA INTE TILL SISTA MINUTEN
Till alla sista minuten-shoppare som inser att barnet vuxit flera centimeter sedan förra året vill vi uppmana att klicka hem ett linne eller dräkt i tid.

Man växer snabbt ur sina julkläderDet går fort att växa ur förra årets storlek.

Oavsett vilken karaktär du väljer att klä dig som i luciatåget, kommer du att bidra till att göra firandet ännu mer speciellt och minnesvärt!

Logga in
Skapa ett konto
Återställ lösenord