Meny
... Varukorg

När går man påskkärring?

Klä ut dig och önska vännerna en glad påsk.

Glad påsk och bjud på lite påskgodis, tack! Det har äntligen blivit dags för årets första stora högtid - Påsken!

När ska barn gå påskkärring? 

Svaret beror på vart i landet du bor. I västra Sverige (Bohuslän, Dalsland, Värmland och delar av Västergötland) går man påskkärring på påskafton. I resten av landet har skärtorsdagen varit den vanligaste dagen att besöka vänner och grannar. 

Att klä ut sig till påskkärring och gå runt kvarteret och knacka dörr är sedan gammalt. Det är faktiskt en väldigt gammal tradition. Redan på 1800-talet började folk klä ut sig till påskkärringar eller snarare häxor. Tillskillnad från nu så var det sällan små barn på den tiden som klädde ut sig utan snarare ungdomar. Och de var sällan så söta. Det sägs att de smorde in sina ansikten med sot. 

Under 1900-talet blev det mer vanligt att vuxna klädde ut sina barn till små gummor och nutidens påskkärring föddes.

Ursprungligen ansågs påskkärringarna ha en skyddande funktion mot det onda, och genom att klä ut sig och maskera sig kunde man undvika att drabbas av olyckor och sjukdomar. Numera är det främst en rolig och trevlig påsktradition för barn och vuxna att klä ut sig till påskkärring och på så sätt skapa en härlig påskstämning.

Påskkärring, häxa eller kyckling?

Butterick's tycker att påskfirandet ska vara roligt för alla och att alla barn ska få välja vilken karaktär de vill vara när de går påskkärring. Det spelar ingen roll om man vill vara en påskhare, en påskkärring, en påskgubbe eller en kyckling - det viktigaste är att alla barn får vara med och ha kul. Vi tror att påskfirandet blir extra speciellt när alla får välja att vara den karaktär som de själva känner för.

Glöm inte det lilla extra till utklädnaden på påsken, dessa tillbehör kan ge en extra dimension till påskfirandet och göra det ännu mer minnesvärt. Varför inte ha en liten tävling för bästa påskutstyrsel där vinnaren får en liten påskpresent? Det är små detaljer som kan göra stor skillnad och sprida glädje under påsken.

 

När går man påskkärring

Logga in
Skapa ett konto
Återställ lösenord