Meny
... Varukorg

Vår historia

Butterick’s är ett av Sveriges äldsta detaljhandelsföretag. Det startade i november 1903 på Drottninggatan i Stockholm och ungefär tio år senare öppnades en enhet i Göteborg av Wilhelm Aagesen. Sedan dess har företaget stannat inom familjen Aagesen/Olanders, i över 100 år har det familjeägda företaget expanderat och är en del av det svenska folkhemmet med sitt kultförklarade varumärke. Idag är Bengt Olander och Antoinette Olander huvudägare av Festspecialisten Butterick’s Aktiebolag. Idag har Butterick’s butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Halmstad, Helsingborg och Jönköping. Vi agerar även som grossist åt återförsäljare runt om i Skandinavien via leco.se.
 

Butterick's historia

Butterick´s har en gedigen historia som går långt tillbaka i tiden. I över 100 år har Butterick´s erbjudit till en början, sömnadstillbehör för att sedan successivt övergå till maskerad- och skämtartiklar. Vi är idag moderna festspecialister som lever för fest och maskerad. Det hela började för länge länge sedan… En skräddare vid namnet Ebenezer Butterick, bosatt i New Jearsy började arbeta hårt för att sy upp skjortor till barn och vuxna. En dag kom hans fru med den briljanta idén att massproducera ett mönster som gjorde det möjligt att sy upp sin egen skjorta. Konceptet blev snabbt en succé och paret lät bygga en av de första skyskraporna på Manhattan. Byggnaden ligger kvar än i dag och är i Butterick’s ägo. Paret Butterick var duktiga på att göra affärer och drev på konceptet ”franchising”. Vid sekelskiftet 1800/1900 hade de mönsterbutiker över hela världen. 1898 öppnade paret Butterick en mönsterbutik i Köpenhamn och år 1903 kom turen till Sverige. En butik som kom att hamna på Drottninggatan 57. Första världskriget bröt kort därefter ut och för att munta upp stämningen mitt i allt elände tog man fram de klassiska skämten pruttkudden och konstgjorda vägglöss och här grundades Butterick’s klassiska skämt.

 

Pruttkudden 

År 1913 lanserades den berömde pruttkudden och den har sedan dess varit en stor favorit i Butterick’s sortiment. Pruttkudden har sålts i miljontals exemplar i över hundra år och roat i både vuxna som små. Under 1980-talet försökte vi patentera vår Pruttkudde. Men PRV avslog ansökan med motivationen att vi kunde få patent för själva apparaten men inte på ljudet. Därmed drog vi tillbaka ansökan.

 

Butterick’s blir grossist

En man vid namn Torsten Nyqvist hade gjorde revolution och startade butikskedjan Stor och Liten. Tack vare Stor och Liten kunde Butterick’s börja agera som grossist. Efter ett tag öppnade Butterick’s tillsammans med Stor och Liten en skämtaffär på Hamngatan i Stockholm. En effekt av detta var att Butterick’s på allvar fick igång ett grossistföretag, Leco AB, som i dag levererar skämt, fest och maskeradartiklar till alla Sveriges leksaksaffärer.

 

Butterick’s idag och imorgon

Idag är vi festpecialisten som erbjuder ett gediget sortiment inom maskerad, skämt, fest och present. Alla är välkomna till Butterick’s oavsett om man väljer att handla från vår sprakande hemsida – eller genom att besöka någon av våra roliga och spännande fysiska butiker.
 
Besöksadress
Butterick’s Leco AB
Sune Sågares Väg 4
31396 Simlångsdalen
Tel: 035-160 350
E-post: [email protected] 
Org.nr: 556132-6835
 
Logga in
Skapa ett konto
Återställ lösenord