Meny
... Varukorg

Norges nationaldag 17 maj

Glad Syttende mai! Äntligen kan vi fira våran lillebror Norge på deras härliga nationaldag den 17 maj. Duka upp med röda, blåa och vita festartiklar och dekorera med folieballong som ser ut som norska flaggan. 

Självklart så har vi på Butterick's även norska tygflaggor och pappersflaggor så vi alla kan gå med den norska flaggan på 17 maj festen.

Blås ut serpentiner i röd/blå/vit färg över gästerna, borden och på stolarna och du har din egen norgefest på kalaset. 

Norges nationaldag - Syttende mai - firas storstilat inte bara i Norge utan även i Stockholm där man samlas och tågar genom centrum till Skansen. Självklart kan du inte gå i festtåget utan norska flaggor. 

Därför firas Norges nationaldag.

Norges nationaldag har sin grund i att kung Christian Frederik undertecknade landets grundlagar 17 maj 1814 och det inledde en kort period av självständighet för Norge innan unionen med Sverige som kom till stånd samma år. Den 26 oktober 1905 upplöstes unionen och sen dess firar Norge sin nationaldag med pompa och ståt, 17 mai-tåg och Ja, vi elsker dette landet.

Barntåg den 17 maj har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn och norska flaggor överallt.

Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo med tiotusentals personer. Det går också tåg i norska miljöer i utlandet. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom standar. Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar på balkongen. Flera traditionella sånger sjungs den 17 maj, bland annat nationalsången Ja, vi elsker dette landet och det som för många norrmän blivit en andra inofficiell nationalsång Rødt, hvitt og blått.

Filter
Produkter 1-60 av 65
Föregående Nästa
Filter
Produkter 1-60 av 65
Föregående Nästa
Logga in
Skapa ett konto
Återställ lösenord