Meny
... Varukorg

Roliga lekar till midsommar

Midsommarlekar för barn och vuxna

Samla vuxna och barn till en härlig midsommarfest med lekar och dans. För många börjar ledighet och semesterveckorna efter midsommar så vad passar inte bättre än att dansa in lata dagar med lekar och dans nu när midsommarstången står stadig och signalerar att den vill att vi dansar runt den på bästa eller roligaste sätt.

Förbered fiskdamm och lägg ut blomsterkransar och roliga hattar för att höja stämningen och festkänslan redan när första besökarna börjar dyka upp.

Att leka tillsammans barn och vuxna är både roligt och utvecklande, det stimulerar barnets fantasi och under lekar utvecklar barnen sin motorik, kommunikation, samarbete och problemlösning. Men självklart det finns massor av roliga midsommarlekar för vuxna, hitta på roliga "straff" där förloraren får ta en snaps eller måste posta en rolig förlorarbild på instagram.

Lekar för både vuxna och barn

Lek och dans kring midsommarstången - Oavsett om ni dansar runt en björk eller riktig midsommarstång så är det givet att sjunga små grodorna och idas sommarvisa när man går runt midsommarstången. Vilka låtar är inte så viktigt utan sjung de som både vuxna och barn kan. Här kommer pippi Långstrump och Räven raskar över isen fungerar minst lika bra. Byt åt vilket håll ni dansar mellan varje låt eller öka takten runt stången och se hur länge ni klarar att hålla cirkeln.

Freeze - Dansa och stoppa när musiken slutar spela, sommarlåtar i stereon och midsommarstången i mitten. Här funkar både ringdans och fuldans. När musiken stängs av ska alla frysa till is. Den som rör sig åker ut.

Figurballong-battle – vi vet. Vi har listat en riktig Butterick’s lek. Här gäller det att skapa riktigt bra och otroliga figurer av ballonger. Ha med uppblåsning som ett del av momentet (extra stressande) eller förbered ett antal figurballonger och låt bästa figur vinna.

Dancebattle - Oj oj oj, utmana hela familjen i en rolig dance battle där åskådarna applåderar högst till vinnaren, är det farfar med sin fuldans eller yngsta barnbarnet med sin Fortnite flossing som vinner? Plocka fram roliga danshits från olika årtionden och lått battlen börja! 

Midsommarlekar för barn

Midsommarflip - Ni känner säkert alla till bottleflip challange som går ut på att kasta upp en dricksflaska så den landar på foten, här är midsommar varianten av denna, kasta en liten midsommarstång av trä och försök få den att landa stadigt på foten. Ge poäng till alla som lyckas, först till 10 lyckade flips vinner.

Tennisbowling - Låt barnen hålla på med bowling hemma i trädgården, ställ upp ett par 50 cl PET flaskor som är 30-40% fyllda med vatten, nu från andra sidan kasta en tennisboll och se hur många flaskor varje person lyckas få ner, För att tennisbollen ska studsa mindre kan man även lägga den i en strumpa. 

Godisjakt - Likt att leta efter påskägg till påsken så är en midsommarjakt minst lika roligt, göm små godispåsar runt om i trädgården och låt barnen springa runt och leta efter goda snacks.

Kom alla mina kycklingar - Denna klassiska barnlek är en räv och ska försöka ta fast alla kycklingar som ska springa från en sida till en annan på gräsmattan. Vem är sista överlevande kycklingen? En ny variant av detta är rött ljus, grönt ljus som blev populär efter Squid Game gick på netflix och snabbt där efter visste även unga vad leken gick ut på (fast lite mer barnväntligt än på tv-serien) då säger en grönt ljus och alla får röra sig, när man sen säger rött ljus och vänder sig om så måste alla springare stå helt stilla annars åker de ur leken.

Midsommarlekar för vuxna

Rappa en snapslåt – en annorlunda lek som direkt leder till skratt, sätt på ett beat och sätt kepsen bakåt, nu ska det rappas fram en snapslåt. Alla gäster blir tilldelas en sommarlåt som sedan ska rappas. 

Norsk fylla - Snurra runt en pinne och se vem som kan lyckas springa till andra sidan gräsmattan utan att snubbla. Ännu roligare att sätta upp som två lags stafett där man snurrar, springer över till andra sidan gräset och hämtar en pinne (kubb-pinne är smidigt) springer tillbaka och nu ska nästa person göra samma. Det laget som snabbast får över alla pinnar vinner.

Pennan i flaskan - Allt du behöver för denna enkla lek är två tomma glasflaskor, två pennor och två snören - Knyt fast pennan i snöret och knyt snöret runt midjan eller i byxorna, nu ska pennan hänga från ryggslutet. Klara, färdiga, gå - Försök sätta pennan i flaskan, den som snabbast lyckas får poängen.

Chipsleken - Är det dags att plocka fram snacksen för kvällen? Utmana vännerna i chipsleken, allt du behöver göra är att lägga ett chips på pannan, nu ska du lyckas ta chipset till munnen utan att röra det med händerna. Roliga grimaser och skratt för alla åskådare utlovas!

Hakboll - Vilka är bäst att förflytta en tennisboll mellan deltagarna, sätt bollen under hakan och håll fast den mellan haka och bröstkorg, nu ska du föra över den till nästa deltagare som ska försöka ta tag i bollen på samma sätt, alla händer är förbjudna att använda.

Klassiska midsommarspel för hela familjen

Kubb eller sifferkubb - Kubb har utvecklats och det nya är nummerkubb. Påminner om vanlig kubb men nu handlar det om att skaffa 50 poäng, med kluriga regler och underhållning.

Krocket – En riktig klassiker. Sätt upp en klurig bana och dela ut klubbor till lag eller personer, är som att spela minigolf hemma i trädgården.

Spela kort - Finns i sjön eller poker på kvällen? Köp en jumbo kortlek och gör kortspelen extra roliga ute i trädgården.

Beer Pong - Ja trots namnet så behöver det faktiskt inte vara öl i muggarna, låt hela familjen vara med och smaka på underbar flädersaft eller lägg jordgubbar i muggarna för en god efterrätts-pong.

Midsommarens fiskedamm för hela familjen

Midsommardamm - Anordna en rolig fiskedamm för hela släkten. Både barn och vuxna älskar fiskdammar. Vi tycker såklart att påsarna till barnen ska innehålla klassiska skämtsaker. Alla blir glada och ingen går säker under kvällen då man inte vet vem som bestämmer sig för att pranka. För de vuxna kanske det kommer upp en snaps eller en lösmustasch som personen måste ha på sig så länge som möjligt. Gnuggistatueringar passar alltid på en härlig midsommarfest.

Vill du pranka direkt under fiskedammen? Häng på en av våra daggmaskar direkt på fiskelinan och se reaktionen på andra sidan. Häng upp några glitterdraperier eller en sverigeflagga för att skapa din fiskedamm på enkelt sätt. En klädnypa fäst i snöre räcker för att kasta över fiskedammen för att fiska upp innehållet, annars kan man ta en presentpåse och lite ballongsnöre.

Så bjud in till sommarens roligaste lekar för en riktigt härlig midsommar!

Logga in
Skapa ett konto
Återställ lösenord